Het tijdperk van fossiele energie komt ten einde. Nederland heeft de doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn. Maar hoe gaan we dat eigenlijk doen? Dat was de vraag waarop deelnemers aan de ‘Energiedialoog’ een antwoord zochten tijdens het congres Cleantech Tomorrow op 21 april 2018.
De Cleantech Regio wil al in 2030 energieneutraal zijn. De Stedendriehoek-gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen werken met ondernemers, onderwijs en onderzoek samen aan een energie-neutrale en duurzame economie en samenleving. Ook alle inwoners van de regio krijgen de komende jaren met de transitie naar duurzame energie te maken. Hun huis zal in de toekomst op een andere manier worden verwarmd, ze zullen zich op een duurzame manier vervoeren en het landschap verandert door de komst van bijvoorbeeld zonne- en windmolenparken.
Cleantech Tomorrow
Cleantech Tomorrow is het jaarlijkse event van de Cleantech Regio waar lokale overheden en bedrijven nieuwe ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van duurzaamheid delen met burgers, ondernemers en andere geïnteresseerden. Tijdens het event motiveren en inspireren ze elkaar om samen de volgende stappen te zetten naar een schone toekomst. Dit keer vond het event op vliegveld Teuge plaats en werden er ook innovatieve voorbeelden tentoongesteld. Zoals de ‘Hesla’, een Tesla die rijdt op waterstof, en een geheel elektrisch vliegtuig.
Interessante gesprekken
Tijdens de ‘Energiedialoog’ werden de bezoekers uitgenodigd om mee te denken over de toekomstige energieopgave in de Cleantech Regio. Wing heeft deze dialoog, die de deelnemers voeren op basis van een kaart, ontwikkeld.
Het spel laat de ruimtelijke impact van de energietransitie zien. Aan de hand van op schaal berekende windmolens, zonneparken en zelfs biomassa kunnen deelnemers met eenheden schuiven om te kijken wat er nodig is om in 2050 energieneutraal te zijn. Dat levert interessante gesprekken op over de keuzes die er zijn om in de toekomst een duurzame energievoorziening te kunnen realiseren.
Volop kansen
De ‘Energiedialoog’ bracht allerlei gedachten op gang. Enkele bezoekers namen zich voor om bij de woningbouwcoöperaties aan te kloppen om zonnepanelen op de daken te leggen. Anderen werden zich beter bewust van de luxe waarin we leven en zagen dat het wel een tandje minder kan. Sommige bezoekers gaven aan dat ze al vaker de fiets pakken of dat ze al energieneutraal wonen. De ‘Energiedialoog’ bracht het gesprek over de energievoorziening van de toekomst écht op gang. Het is een waardevolle manier om duurzame vraagstukken voor het voetlicht te brengen en kennis uit te wisselen.