Opstellen natuurinclusief bedrijfsplan

Om agrarische ondernemers te stimuleren aan de slag te gaan met de landbouwtransitie is goed begrip van het perspectief van de ondernemer belangrijk. In deze module gaan we aan de slag met een leidraad die gebruikt kan worden om agrarische ondernemers helpen met hun toekomstperspectief en hen te betrekken in gebiedsprocessen.

Met deze leidraad krijg je concepten aangereikt die je helpen om het ondernemersperspectief te snappen en helpen bij het ontwikkelen van een toekomstperspectief voor een agrarische bedrijf. In dit toekomstperspectief ligt de nadruk op een bedrijfsmodel met meervoudige waardecreatie, met een meerwaarde voor natuur en maatschappij.

De aanleiding voor gebiedsprocessen in het landelijk gebied zijn vaak opgaven die vanuit overheidsbeleid zijn geformuleerd. Soms komt het initiatief tot een gebiedssamenwerking bij een groep agrarische ondernemers vandaan. Vanuit de actoraanpak gebiedsprocessen krijg je begrip voor de verschillende perspectieven die in een gebiedsproces spelen. In deze module gaan we in op het ondernemend perspectief.

Leerdoelen

  • Je leert denken vanuit het perspectief van de ondernemer;
  • Je leert hoe je ondernemers actief kunt betrekken in een gebiedsproces;
  • Je leert welke elementen er in een duurzaam agrarische bedrijfsplan zitten;
  • Je leert hoe de agrarische ondernemers en gebiedspartijen kunnen samenwerken, met het natuurinclusief bedrijfsplan van de ondernemer als basis.

Docenten

Frederiek van Lienen, Biodiversity in Business, en Meeuwis Millenaar, ondernemer en ondernemerscoach.

Doelgroep

Voor iedereen die meer begrip wil krijgen van het verduurzamingsvraagstuk van de landbouw en de bedrijfskundige invalshoek hiervan.

Praktische informatie

Wanneer: 21 maart 2025, 13.00 – 17.00u
Tijdsinvestering: een dagdeel
Locatie: World Food Centre, Nieuwe Kazernelaan 2-D42, 6711 JC Ede
Prijs: €375,- excl. BTW en incl. locatie, catering en materialen

Aanmelden

Voor meer informatie of vragen: neem contact op met Frederiek van Lienen via [email protected] of 06-4220 6440.