De 9de Eo Wijers prijsvraag: 7Sprong

Wing trok in 2012 de aandacht met ‘7sprong’ en won hiermee een grote prijs in de negende ronde van de EO Wijersprijsvraag. 7sprong stelde voor om in een agrarische krimpregio via creatieve collectieven ontwikkelingen op gang te krijgen waarbij het Europese GLB beleid een aanjager zou kunnen zijn. Het plan over de Veenkoloniën is nog altijd actueel voor de huidige transities in het landelijke gebied.  

De prijsvraag had als vraagstelling “Ontwikkel een methodiek voor duurzame waardecreatie om te komen tot ‘regionale comfortzones’ in de Veenkoloniën. Benut daarbij de identiteit en uniciteit van het gebied en de kansen in het energie-, landbouw- en watersysteem om de onafhankelijkheid en de kracht van bewoners en het gebied te vergroten”.

De tweede prijs

De inzending 7-Sprong ontstond uit een samenwerking tussen Wing en Terra Incognita van waaruit Frank Stroeken de projectleider was. Ons team won de tweede prijs (€14.000), nipt achter de winnende inzending, en werd door de stuurgroep geadopteerd om te werken aan een vervolgopdracht. Ook de toenmalige Rijksadviseur voor het Landschap vroeg het team de ideeën voor groene en blauwe collectieven uit te werken.  

Een impressie van het plan is te vinden in de bijgaande brochure. Wing 2012.

Het jurycommentaar

De prijsvraagjury schreef destijds:

“7sprong, reikt een werkwijze aan die tot de verbeelding spreekt en fenomenen als landbouw en water ruimtelijk weet te koppelen.”

“De streekdeal – als koppeling van publieke en private belangen in een collectief – en het programmabureau acht de jury goede ideeën. Evenzo het onderscheid tussen een verdienmodel voor bedrijven en een bespaarmodel voor burgers, waarbij de urgentie voor burgers in verband wordt gebracht met de urgentie voor bedrijven.” 

“De initiatieven beginnen lokaal en winnen daarmee bij voorbaat aan realisme. Zo is het energievraagstuk zowel op hoog als op heel klein schaalniveau geadresseerd. Op klein schaalniveau wordt de energieopgave vakkundig met andere thema’s verbonden, bijvoorbeeld in het sympathieke ‘Kachelcollectief’, waarbij hout wordt verzameld voor de verwarming van de eigen woning, in combinatie met bosaanleg.” 

“De ‘Wet van de stimulerende achterstand’ is een aardige vondst, waarmee kundig wordt ingespeeld op veranderende economische drijfveren. Men zal terugvallen op een oogsteconomie, zo voorspelt de inzending, voor de transitie van het landschap.”

“Het idee staat of valt echter met het doorgaan van het GLB in de nu voorgestelde vorm (dit was in 2012!) met inzet van 7% van het areaal voor maatschappelijke functies. Anderzijds zal door veranderende omstandigheden van markt en beleid de agrarische sector anders moeten gaan handelen en dit heeft ontegenzeggelijk gevolgen voor het ruimtegebruik. De inzending brengt daarmee helder in beeld wat iets als de 7% regel kan bijdragen aan het gebied.” 

Samenwerkingspartners

Jan Maurits van Linge, Rianne Knoot