Basiskwaliteit natuur met gemeenten

Zorgen dat veel voorkomende planten- en diersoorten ook veel blijven voorkomen. Dat is het uitgangspunt voor basiskwaliteit natuur. Wetenschappers schreven een advies hoe organisaties en overheden dit kunnen bewerkstelligen. Maar hoe zorg je ervoor dat dit in de praktijk gaat werken? Wing bracht in beeld welke behoeften gemeenten hebben als het gaat om BKN toepassen in de praktijk.

Veel natuurbeleid is erop gericht om zeldzame planten- en diersoorten te behouden en beschermen. Het is echter minstens zo belangrijk dat nu nog veel voorkomende soorten ook in de toekomst blijven floreren. Dat kan door te zorgen dat de omstandigheden die deze soorten nodig hebben niet alleen in natuurgebieden, maar eveneens in het landelijk en stedelijk gebied op orde zijn. Om dit voor elkaar te krijgen, ontwikkelde de Vogelbescherming het concept basiskwaliteit natuur (BKN) en werkte een groep wetenschappers dit verder uit in een adviesrapport, ‘Op weg naar Basiskwaliteit Natuur’. 

Behoeften van gemeenten

De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan en getest hoe BKN vorm kan krijgen. In het traject ‘BKN met gemeenten’ bracht Wing in beeld welke behoeften gemeenten hebben als het gaat om de toepassing van BKN in de praktijk. Hiervoor keken we waar gemeenten op dit moment tegenaan lopen en welke hulpmiddelen of randvoorwaarden aan deze behoeften kunnen voldoen. Dit traject kreeg vorm in samenwerking met de vier grote, stedelijke gemeenten Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam, aangevuld met Amersfoort en Ede. We verkenden door middel van een enquête en verdiepende werksessies de behoeften en keken hoe deze behoeften kunnen worden ingevuld. Deze ‘behoeftenscan’ hebben we vervolgens aangevuld met de blik van kleine(re) en plattelandsgemeenten.

Breed scala

De behoeften liggen op een breed scala aan componenten: inhoudelijke kennis en kennisoverdracht; organisatorische, financiële en bestuurlijke vraagstukken, borging en communicatie. Een aantal van de benoemde acties is tijdens het traject direct opgepakt. Zo was één van de genoemde hulpmiddelen een overzicht van gidssoorten. Een aantal gemeenten werkt deze momenteel samen uit. Een andere behoefte bleek bestuurlijk draagvlak. De gemeente Amersfoort ging hiermee aan de slag met een presentatie over BKN in een raadsvergadering (klik op 2 Raadszaal, bij minuut 32:53). Tot slot heeft het gezamenlijk werken aan de behoeften er alvast toe geleid dat het netwerk rondom BKN is vergroot.

Advies

Wing vatte de resultaten van het traject, incl. een advies over het vervolg, samen in de Notitie Behoeften gemeenten Basiskwaliteit Natuur (pdf). 

Eerder werkte Wing aan een advies uit over de ‘experimentele fase’ en bracht door middel van een beleidsscan in beeld welke mogelijkheden er zijn om BKN te verbinden aan bestaand beleid. Lees ook de projecttekst Experimenteren met Basiskwaliteit Natuur.