Consortium berekent effect van stikstofmaatregelen

Provincie Noord-Brabant werkt aan het terugdringen van de stikstofuitstoot en -neerslag. Wing Environmental Modelling Consultancy (EMC) neemt deel aan een kennisconsortium dat de effecten van verschillende maatregelen berekent. Uit de analyses blijkt dat de voorgestelde maatregelen een stap in de goede richting zijn, maar nog onvoldoende effect hebben.

Om de stikstofuitstoot en -neerslag gericht te verminderen en tegelijkertijd handelingsperspectief te bieden, laat de provincie Noord-Brabant maatregelen en scenario’s op het gebied van landbouw, mobiliteit en industrie doorrekenen. Hiervoor is een kennisconsortium opgericht met Wageningen Universiteit, Pouderoyen-Tonnaer en Wing EMC, waarbij TAUW hoofdaannemer is.

Verschillende scenario’s

De provincie hanteert twee parallelle sporen om stikstofuitstoot en -neerslag terug te dringen: Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS) en de Groenblauwe gebiedsgerichte aanpak. Het kennisconsortium berekent voor beide sporen de effecten van de maatregelen op de stikstofneerslag. Dit gebeurt op basis van expertise en data, zoals: het werkelijk gehouden aantal dieren (Wageningen Universiteit), het toegestane aantal dieren volgens vergunningen (Pouderoyen-Tonnaer) en het rekeninstrument AERIUS dat Wing EMC ontwikkelde.

Maatregelen nog onvoldoende

Op basis hiervan ontwikkelden we verschillende scenario’s die laten zien aan welke knoppen gedraaid kan worden. Denk aan emissiearme stallen, het terugdringen van emissies uit de veestapel en het richten van landbouwmaatregelen op de overgangsgebieden. De analyses laten zien dat de voorgestelde maatregelen een stap in de goede richting zijn, maar nog onvoldoende om de gestelde doelen te bereiken. Daarom werkt de provincie aan een aanvullend maatregelenpakket.

Herkomst stikstofdepositie provincie Noord-Brabant

Gebiedsgerichte maatregelen

Momenteel berekent het kennisconsortium de effecten van gebiedsgerichte maatregelen. Daarbij kun je denken aan uitkoopregelingen, extensivering via een graslandnorm, voer- en managementmaatregelen, het verduurzamen van (recreatie)woningen nabij Natura 2000-gebieden of het aanplanten van bomen. Wing begeleidt vier deelgebieden in deze analysefase: Brabantse Wal, Grenscorridor, Kempenland-West en de Westelijke Langstraat.

Procesbegeleiding onderbouwd met data

De door Wing EMC ontwikkelde data zorgt ervoor dat Wing Process Consultancy, in haar rol als procesbegeleider, concrete handvatten heeft om effectief te sturen. Complexe informatie over stikstof wordt daarbij inzichtelijk gemaakt met figuren en visualisaties, afgestemd op de behoeften van betrokken partijen zoals gemeenten, LTO, waterschappen en natuurorganisaties.

Samenwerkingspartners

  • Wing EMC
  • TAUW
  • Pouderoyen-Tonnaer
  • Wageningen Universiteit