Het IJsselmeergebied biedt rust, ruimte en een rijke natuur om te wonen, werken en recreëren. Maar het staat ook onder druk, onder andere door klimaatverandering. Wing ondersteunt het Platform IJsselmeergebied bij de ontwikkeling naar een toekomstbestendig water- en ecosysteem.
Het IJsselmeergebied is van vitaal belang voor een groot deel van Nederland. Zo levert het zoet water aan bewoners en bedrijven, beschermt de Afsluitdijk Nederland bij hoogwater en vormt het als delta een bijzonder ecosysteem. Dit blauwe hart is echter kwetsbaar. Klimaatverandering veroorzaakt zeespiegelstijging, extremer weer en drogere zomers. Tegelijkertijd groeit de vraag naar zoet water door bewoners, boeren en bedrijven.
Om in de toekomst gebruik te kunnen blijven maken van het IJsselmeergebied, moeten er keuzes worden gemaakt. Daarbij komen economische, landschappelijke en cultuurhistorische waarden in de knel. Dit vraagt om intensieve samenwerking tussen de partijen die gebruik maken van het IJsselmeergebied of er belang bij hebben.
Betrokken
Wing ondersteunt het Platform IJsselmeergebied: één van de grootste samenwerkingsverbanden in Nederland. Provincies, waterschappen, gemeenten, ministeries en maatschappelijke organisaties werken hier samen aan een toekomstbestendig IJsselmeergebied. De complexiteit van deze bestuurlijke en ambtelijke samenwerking, met vele organisaties en uiteenlopende belangen, vraagt om zorgvuldige begeleiding. Wing vervult hierbij een essentiële rol in de programmaondersteuning. Door de organisatie en coördinatie van overleggen en bijeenkomsten zorgt Wing ervoor dat de leden van het platform effectief samenkomen en samenwerken. Daarnaast bewaakt Wing, samen met het programmateam, de voortgang van de gezamenlijke opgaven in het Blauwe Hart, met oog voor de diverse belangen en uitdagingen die in het gebied spelen.
Opgaven en organisatie
Zoetwaterbeschikbaarheid, waterveiligheid, ecosysteem, landschap en economische belangen zijn de centrale thema’s van het Platform IJsselmeergebied. Deze thema’s worden uitgewerkt door verschillende teams en werksporen. Het Deltaprogramma IJsselmeergebied richt zich specifiek op waterveiligheid en de beschikbaarheid van zoetwater binnen het bredere Nationaal Deltaprogramma. Dit programma ontwikkelt strategische plannen en maatregelen om het IJsselmeergebied op de lange termijn klimaatbestendig te maken. Het IJ-team werkt aan concrete projecten en casussen in het gebied, waarbij zij kijken naar gebiedsgerichte oplossingen die aansluiten bij de lokale uitdagingen. De werksporen Ruimtelijke Verkenning en Ecologie, Biodiversiteit en Waterkwaliteit houden zich bezig met onderzoek en advies rond de ruimtelijke inrichting en natuurwaarden van het gebied, waarbij ze de balans zoeken tussen de vijf thema’s.
Resultaten
Het Platform IJsselmeergebied behaalde belangrijke resultaten, waaronder:
- Bescherming van het ecosysteem: Maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en biodiversiteit te versterken.
- Zoetwaterbeschikbaarheid: Innovatieve oplossingen zoals het opslaan van zoetwater in achteroevers.
- Klimaatadaptatie: Aanpak van de effecten van zeespiegelstijging en droogte, met onder andere flexibel peilbeheer.
- Samenwerking: Verbeterde samenwerking tussen overheden en maatschappelijke organisaties voor een integrale aanpak.
- Ruimtelijke Verkenning: Ontwikkeling van methodieken voor ruimtelijke planning en advies.